Overzicht grondstoffen
Op deze pagina treft U meer achtergrond informatie over de door ons gebruikte grondstoffen. Alle producten zijn gemaakt met plantaardige olie en vetten, muv de geitenmelk en karnemelkzeep. De gebruikte grondstoffen zijn allen van 100% voedingskwaliteit en worden geleverd door http://www.behawe.com
Plantaardige olie en vetten
Kleurstoffen en pigmenten
Kruiden en overige grondstoffen
Plantaardige olie en vetten:
Palmvet /Palmolie is plantaardige olie die hoofdzakelijk wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm.
Palmvet wordt niet meer door zoveel zeepmakers gebruikt, ivm de omstredenheid. Immers , het tropisch regenwoud moet blijven bestaan.
Ik probeer dan ook het aandeel van deze grondstof als basisvet/olie , te beperken en wellicht in de toekomst minder te gebruiken of gewoon te vervangen door een andere basisolie.Wel geeft palmvet een mooie body aan een zeep, die zeker de moeite waard is.
Cocosolie:
Cocosolie is een tropische olie, die ook wel bekend is onder de naam cocosvet of klapperolie en die wordt verkregen door verwerking van de vrucht van de kokospalm (Cocos nucifera), de kokosnoot.Cocosolie wordt veel verwerkt in zonnebrandcrèmes en haarverzorgingsproducten. De olie heeft een verzachtende en beschermende werking en trekt heel langzaam in de huid.
Cocosolie maakt een zeep met bubbels en een harde zeep. Zij vormt samen met palmvet en olijfolie de basisolie voor de zeepbereiding.
olijfolie
Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven, de vruchten van de olijfboom, wordt gewonnen in veel landen rond de Middellandse Zee .Olijfolie is een voedende, reinigende en ontslakkende olie. Het is een goede huidolie bij een verharde, droge, schilferige huid. In zeep vormt deze olie een prima basis , daar het een mooie witte en harde zeep geeft. De olijfolie welke ik in mijn zepen gebruik is die van de extra vergine, oftewel: de eerste persing.Deze bestanddelen vormen de pure basis van de olijf en in de zeep komt dat goed tot zijn recht.
Canola olie ook wel: Raapzaadolie ook wel : koolzaadolie
Raapolie of raapzaadolie is een plantaardige olie die koudgeperst wordt uit de zaden van raapzaad.Er rijden zelfs auto's op raapzaadolie /koolzaadolie.
Canola olie geeft veel bubbels en rijkelijk schuim, en een mooie zachte zeep, zacht voor de huid.Om deze bijzondere eigenschappen gebruik ik de Canola olie die ik uit Duitsland haal. Zij is van uitmuntende kwaliteit.
Castorolie ook wel: Ricinus olie of Wonderolie
Wonderolie of Ricinusolie is een plantaardige olie die in Nederland vooral bekend staat als laxeermiddel en die vrij te verkrijgen is bij de drogist.
Wonderolie is gemaakt van de vrucht van de Wonderboom (Ricinus commmunis).
Door zijn goede eigenschappen vormt deze olie een absolute must in de zeep vervaardiging. Ik gebruik het in vrijwel iedere zeep.
Druivenpitolie
Druivenpitolie wordt verkregen uit de pitjes die in de vruchten (druiven) van de wijnstok (Vitis vinifera) aanwezig zijn.Druivenpitolie is een rijke overvettende olie.
Zij heeft een bijzondere zachte werking en is mild voor de huid.Druivenpitolie is een kostbare oliesoort. Deze wordt veel in de voeding gebruikt. Het gebruik in zeep heeft dan ook een hogere kostprijs ten gevolg,maar dan ook meer dan de moeite waard is....
Babassu
Dit zijn de vruchten van de babassu palm.Het zijn vruchten die wel iets weg hebben van kokosnoten.Uit deze noten wordt de babassu olie geperst.Het is een heerlijke olie in zeep, en dient als overvetter waarbij deze zich ook goed laat mengen met etherische olie.
Sheabutter = sheaboter
Sheaboter is een natuurlijke vetzuurglyceride, afkomstig van de noten van de sheaboom (butyrospermum parkii). Sheaboter heeft zeer goede vetregulerende eigenschappen en een verzorgende werking.
Mijn zepen bevatten gemiddeld rond de 15% aan sheabutter. Je merkt het op de huid, het geeft een heerlijke rijke zeep.
Vooral in de Gracious Goat lijn, gebruik ik dit percentage.
Sheaboter is niet goedkoop en is derhalve terug te vinden in de betere cosmetische producten van natuurlijke oorsprong.
Abrikozenpitolie
Abrikozenpitolie wordt gewonnen door het persen van abrikozenpitten. Naast abrikozenpitolie wordt uit de pit ook bittere ‘amandel’olie gewonnen. De olie bevat veel vitamines.Geschikt voor ieder huidtype, maar speciaal voor de droge, rijpere en gevoelige huid. Hij verstevigt het huidweefsel.
Abrikozenpitolie gebruik ik als overvetter, dwz de zeep krijgt deze olie als extra verrijkende olie, die dan in het eindresultaat voelbaar en merkbaar is.
Deze olie is kostbaar en wordt veel terug gevonden in natuurlijke cosmetica.
Cacaoboter:
Cacaoboter wordt gebruikt bij het maken van chocola. Vroeger was het wettelijk verplicht dat chocola met uitsluitend cacaoboter als vetbestanddeel werd gemaakt, tegenwoordig mogen ook andere vetten worden gebruikt. Door het lage smeltpunt van cacaoboter dat in de buurt van de lichaamstemperatuur ligt smelt chocola in de mond.
Daarnaast wordt cacaoboter veel gebruikt in cosmetica, met name in lippenpommade en andere beschermende zalven. Ook hier is het lage smeltpunt belangrijk: dat zorgt voor een makkelijk uitsmeren van het product over het lichaam.
Een te hoog aandeel van cacaoboter in zeep , kan uitdrogend werken, ik gebruik daarom hooguit 3 %.Voordeel van cacaoboter is, dat je een hardere zeep krijgt.
Deze cacaoboter gebruik ik ook veel in de body melts, en badbonbons.
rijstkiemolie:
Rijstkiemolie een halfdrogende olie bevat palmitine, linol en myristine waardoor zij snel en diep in de huid doordringt. De olie is verzachtend, ontspannend en vermindert schilfers en rimpels.
Deze olie geeft een lichtgekleurde zeep, het is een waardevolle olie.Deze olie is zeer kostbaar en derhalve wordt hij niet veel aangetroffen in fabrieksmatig vervaardigde zeep.
zonnebloemolie:
Zonnebloemolie wordt gewonnen uit de 'pitten' van de zonnebloem (Helianthus annuus). Deze olie wordt veel gebruikt in de keuken voor o.a. het aanmaken van sla en rauwkost en als basis voor allerlei andere producten waar plantaardige olie in verwerkt wordt.Helaas heeft deze olie de eigenschap ranzig te kunnen worden bij een groot aandeel in de zeepvervaardiging. Daarom gebruik ik deze olie zeer weinig of in kleine delen.Deze olie is relatief goedkoop ,en heeft toch fijne eigenschappen voor een zeep!
Distelolie:
Saffloerolie wordt gewonnen uit de zaden van de blauwe (of zwarte) saffloerdistel (Carthamus lanatus), een aan de artisjok verwante plant.
Koudgeperste saffloerolie bevat veel hoogwaardige onverzadigde vetzuren (60-70%), vooral linolzuur. Distelolie is waardevol in zeep en ik gebruik deze olie dan ook veel in bloemenzepen.
Deze olie is prijzig en wordt niet veel in fabriekszeep gebruikt, wel natuurlijk in handgemaakte zeep.
Jojoba: ( is eigenlijk een was soort)
De jojobastruik (Simmondsia chinensis, syn. Simmondsia californica) groeit in het wild in de woestijnen van Noord-Mexico en Zuid-Arizona. De zaden van de struik bestaan voor ongeveer 50% uit een vloeibare was die ‘olie’ genoemd wordt. Deze olie wordt gewonnen door het persen van de zaden, is zeer licht, rijk aan onverzadigde vetzuren en wordt niet ranzig. Het is een dikke olie die niet vet aanvoelt en daardoor een perfecte basis voor make-up, ze wordt daarom veel toegepast in de huidverzorging.Vanwege de verzachtende werking in lage concentraties ook goed te gebruiken bij een droge en gevoelige huid.
Jojoba was, is een veelgebruikte grondstof in zeep, met name in ambachtelijk vervaardigde zeep.Fabriekszeep moet vaak goedkoop zijn en deze grondstof is dat niet, en zal om die redenen veelal weinig worden aangetroffen in fabrieksmatig vervaardigde zeep.
Amandelolie
Deze olie vindt haar toepassing bij huidproblemen (droge of geïrriteerde huid, dermatosen, jeuk, zonnebrand), in babyolie.
Amandelolie geeft een heerlijke zeep, met zachte, verzorgende eigenschappen.
Deze olie is niet veel terug te vinden in de zepen van Gioia Made Soap;
dit is een kwestie van smaak , ik geef de voorkeur aan bovenstaande basisoliëen!
Echter, amandelolie in babyzeep en in honingzeep , geeft een super wonderlijk resultaat, en is zeker niet weg te denken bij het zeep maken.
Terug naar het overzicht
Kleurstoffen en pigmenten
Er zijn veel kleurstoffen, pigmenten en kleisoorten die een mooie kleuring geven aan handgemaakte zeep. De kleuringen waar ik mee werk en die U dus aantreft in mijn zepen heb ik hier op een rijtje gezet. Er worden ook soms pigmenten en cosmetische kleurstoffen gebruikt. Deze hebben zogenaamde INCI codes. U treft deze dan aan op het label van mijn zepen.
Australische blauwe klei :


Bovenstaand 2 afbeeldingen van Australische blauwe klei. Eigenlijk is deze klei
grijs/groen van kleur. De klei wordt eerst aangelengd met gedistilleerd water voordat deze als kleuring in de zeep komt. Ik meng deze kleur vaak met indigotin ( natuurlijke plant) , waardoor een mooie diepblauwe kleuring ontstaat. Niet alleen heeft natuurlijke klei een mooie kleuring, maar ook een goede werking op de huid. Een teveel aan klei kan uitdrogend werken, derhalve gebruik ik de klei in juiste proporties.

Indigo (poeder) Indigo plant
In Aziatische landen, zoals India, China en Japan wordt indigo al eeuwenlang als kleurstof gebruikt. Ook in het oude Egypte, Griekenland, Rome, Peru en Afrika werd indigo gebruikt.
Men denkt dat India de oudste leverancier is van indigo richting Europa. Het Griekse woord voor verf, indikon, verwijst zelfs naar India. De Romeinen gebruikten de term indicum, wat evolueerde via het Italiaans naar het huidige woord indigo.
De Romeinen gebruikten indigo als schilderspigment en ook voor medicinaal en cosmetisch gebruik. Het bleef een luxe en zeldzaam product tot de Middeleeuwen.
Indigo is een mooie kleurstof in zeep, zij geeft niet af en ik gebruik deze vooral in lavendelzepen.
Roze klei
Roze klei is zeer geschikt voor kleuring in zeep. Niet alleen bevat deze veel mineralen, maar ook een heerlijke werking op de huid. Diverse kleisoorten worden veel en veilig gebruikt bij lichaamspakkingen, therapie, gezichtsmaskers.
Deze klei gebruik ik veel in rozenzeep, het geeft een zachtroze , poederachtige romantische uitstraling.Ik gebruik veel kleisoorten, zoals gele, groene, rode , witte, blauwe en roze klei. Soms meng ik kleine hoeveelheden om een juiste kleuring te verkrijgen.
Annatto ( poeder)
Oorsprong: Natuurlijke kleurstof geïsoleerd uit de zaden van de annatto boom ( Bixa orellana ).Bijwerkingen : Annatto kan allergie of eczeem veroorzaken. Welke stof in het mengsel hiervoor verantwoordelijk is, is echter niet altijd duidelijk.
bron: wikipedia
Annattopoeder gebruik ik in geringe mate ter kleuring in zeep. Te denken valt aan Halloweenzepen of mandarijnzepen
cacaobonen ( cacaopoeder)
Voor winterse zepen gebruik ik de kleuring van cacaopoeder. De poeder meng ik net als alle kleisoorten, eerst met wat water (gedestilleerd)
De chocoladezepen en koffiezepen krijgen zo een heel mooie kleur op natuurlijke wijze verkregen. Nadeel is wel, dat bij het wassen, wat kleuring kan achterblijven in wasbak of keuken aanrecht. Dit is verder onschadelijk, echter kan het afgeven op de handdoek, dus goed naspoelen met water is dan wenselijk.
Terug naar het overzicht
Kruiden en overige grondstoffen
honing
Meestal gebruik ik heldere honing, zoals acacia of oranjebloesemhoning in de zeep. Honing is zacht voor de huid en heeft als prettige eigenschap dat het door het suikergehalte een zeep geeft die lekker veel bubbels maakt. De honing wordt vaak gemengd met bijenwas, echter ik gebruik weinig bijenwas in de zeep, daar ik het zelf niet prettig vind aanvoelen. Kijkt u hier naar de honingzeep
maanzaadjes
Maanzaad gebruik ik ter decoratie ( op de topping van een zeepblok) of soms ook in de zeep. Door de zaadjes krijg je een zeep met scrub- look en scrub functie. Deze grijsblauwe zaadjes van de papaverbloem zijn beter bekend op de broodjes!


Havermeel Haverplant
Havermeel gebruik ik op twee manieren in zeep. Heel fijn gemalen , is deze heerlijk zacht als scrub en geeft een aangenaam gevoel op de huid. Meestal combineer ik deze haver met honing en op basis van melk. Een heerlijke zeepvulling die weldaad geeft aan de huid! Als tweede functie heeft het een puur decoratieve uitstraling op de topping van mijn zeep.
Calendula bloempjes ( gedroogd)
De oude Egyptenaren waarderden de plant al vanwege haar verjongende eigenschappen. In Europa is de plant lang gebruikt in soepen en stoofpotten en om boter en kaas te kleuren.Tegenwoordig zijn er veel toepassingen bekend van de goudsbloem in verzachtende cosmetische crèmes. Ik gebruik deze blaadjes fijngemalen in de zeep ( zij behouden hun vrolijke geelgouden kleur) en hebben dan een milde scrubfunctie voor de huid.
Ter decoratie gewoon op de topping als zomerzeep!
Verse kruiden/gedroogde kruiden
Vooral in de zomermaanden is er veel vraag naar verse kruidenzeep. Peterselieblad, basilicum, en ook rozemarijn, worden eerst in olijfolie gelegd, na vers te zijn geplukt. Niet alleen geven verse kruiden een mooie kleur aan de zeep, zij heeft ook prettige eigenschappen, denk aan verse calendula in zeep tijdens een warme zonnige dag. Ook in winterzepen komen gedroogde kruiden zeer tot hun recht. Zeep met verse kruiden erin, is helaas niet erg lang houdbaar.
Vers fruit ( zomerzeep)
Af en toe verwerk ik vers fruit in mijn zeep. Echter, geeft dit vaak een bruine kleuring en een beperkte houdbaarheid. Daarom maak ik kleine zeepjes met bijv verse komkommer of verse kiwi, soms ook verse aardbei, zodat deze binnen een paar dagen kan worden opgebruikt. Omdat er van de geur van vers fruit in de zeep niet veel over blijft, vul ik deze aan met parfumolie of etherische olie.
Thee
Een basis van een zeep is doorgaans gedestileerd water. Een thee aftreksel is ook een gewild item onder de zeepliefhebbers. Meestal krijg je een donkere zeep , met fijne eigenschappen. Mijn voorkeur gaat uit naar groene thee, vanwege haar eigenschappen.
geitenmelk
Geitenmelk is een zeer waardevolle basis voor een zeep. De Gracious Goat lijn
is zeer waardevol en verzorgend. Geitenmelkzeep geeft een cremig en romig schuim, niet vaak grote bubbels, maar dat hangt mede af van de overige grondstoffen die gebruikt worden. Er zijn nog meer melksoorten zeer waardevol in zeep, bijv. ezelinnenmelk, buffelmelk en schapenmelk.
Schapenmelk gebruik ik af en toe, als basis , dan in poedervorm, waarna het nagenoeg dezelfde eigenschappen en werking heeft, als verse schapenmelk.
Terug naar het overzicht
